woensdag 10 juni 2020

Rozen en vlierbloesem

De geur van rozen kan zo heerlijk bedwelmend zijn!
Maar wist je dat rozen ook zalvend zijn voor de ziel?
Als je ruikt aan een roos, dan zal je merken dat dit je rustig maakt en stilte brengt in je hoofd. 
Er gaat een vorm van troost uit van rozen. Als je verdriet hebt of rouwt om een geliefde, dan is de geur van rozen, in de vorm van verse bloemen of (de erg kostbare) etherische olie als een warme, troostende deken die je om je heen slaat. 
Rozen hebben een verzachtend en herstellend effect op het zenuwstelsel. 
Zowel de bloemen als de rozenbottels zitten boordevol antioxidanten en voedingsstoffen. 
Hierdoor heeft de roos ook een vitaliserend effect op het lichaam en helpt ze om vermoeidheid te bestrijden.Om deze fantastische eigenschappen te kunnen benutten, besloot ik om met bloemen van Rosa rugosa twee bereidingen te maken: een zomerse rozensiroop en een rozenlikeur.


Ik deel hier graag mijn werkwijze voor de rozensisoop:

Pluk genoeg rozen om een glazen bokaal mee te vullen.
Leg de rozen eerst eventjes op een propere handdoek zodat kleine kriebeldiertjes nog kunnen ontsnappen. Doe de rozen (knoppen mogen er ook bij) in de gesteriliseerde, glazen bokaal. 
Ik steriliseer mijn (propere, gewassen) glazen bokalen in de oven op 150°C gedurende 15 minuten. Gemakkelijk en heel efficiënt! 
Doe er een in schijfjes gesneden, biologische citroen bij en overgiet met water tot aan de rand van de bokaal. Sluit af en zet de bokaal op een zonnige plek weg. 
Het is prachtig om te zien hoe de kleur langzaam verandert in een haast fluo roze!
Na twee dagen, als de rozen hun inhoudsstoffen hebben afgegeven en bruin beginnen te worden, zeef je de bloemen en de citroen uit de vloeistof door een neteldoek of door een propere keukenhanddoek.
Zorg ervoor dat je de vloeistof er zoveel mogelijk uitwringt, des te meer helende stoffen en smaakstoffen voeg je toe aan je siroop.
Meet in een maatbeker hoeveel vloeistof je precies hebt en voeg er de helft suiker of honing aan toe. 
Bijvoorbeeld voor 500 ml vloeistof  voeg je 250 g suiker of honing aan toe. 
Breng dit in een pannetje aan de kook, roer tot de suiker of honing is opgelost en giet de siroop in een fles. In de koelkast blijft deze siroop zeker enkele maanden goed.
Deze siroop proeft en ruikt echt naar rozen en is een heerlijke toevoeging aan een glas bruiswater... of champagne!

De rozenlikeur maakte ik door rozen in een gesteriliseerde, glazen bokaal te doen samen met vloeibare acacia honing en cognac van 40°C. Door de alcohol worden andere inhoudsstoffen uit de bloemen gehaald dan door de waterextractie. Je zou dit ook een alcoholtinctuur kunnen noemen, maar dan wel een héél lekkere!
De bokaal staat nu nog enkele weken op het aanrecht te trekken. Begin juli, na 6 weken trekken, zeef ik de vloeistof door een neteldoek en dan is de rozenlikeur klaar voor gebruik: een 20-tal druppeltjes per keer in een glas water als je hem bij bepaalde klachten wil gebruiken of gewoon een klein likeurglaasje omdat het zo lekker is!


Ook de vlierbloesems geuren fantastisch deze tijd van het jaar. Mmm... het is één van mijn lievelingsgeuren. Wanneer de vlierstruik in bloei begint te komen, stop ik er steevast bij om aan de bloesem te ruiken.
Naar jaarlijkse gewoonte maakte ik van vlierbloesem enkele flessen siroop volgens dezelfde wijze als ik hierboven beschreven heb. Naast vlierbloesemsiroop kan je nog veel meer bereidingen maken met vlierbloesem. 
Ik zorg ervoor dat ik steeds gedroogde vlierbloesem in huis heb omdat dit niet alleen heel lekker is in zelfgemaakte theesamenstellingen maar bijvoorbeeld ook heel goed is om in te zetten bij griepachtige toestanden.
En natuurlijk zorg ik er ook voor dat ik nog heel veel bloesems laat hangen aan de vlierstruik zodat ik in de nazomer vlierbessensiroop kan maken!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!
Ik lees ze met veel plezier!