woensdag 10 augustus 2016

Spinnen

En neen, dan bedoel ik in geen geval de achtpotige diertjes, maar wel het spinnen van wol! 
Dit is bij mij meer dan ooit uitgegroeid tot een passie. Sinds een dik half jaar spin ik heel regelmatig, vaak dagelijks, op mijn oude louet look-alike spinnenwiel. Ik vind het heel rustgevend en het fijne is dat het ook steeds beter lukt om een dunne, gelijkmatige draad te spinnen, juist doordat ik het regelmatig oefen.
Hierboven zie je mijn spinnenwiel en mijn twijnrekje, heel eenvoudig gemaakt van een kartonnen doos en breinaalden: het werkt prima! 
Wat ook heel leuk is, is om je zelfgesponnen wol (en een lapje vilt, zijde, katoen, een restje kant,...) te verven, liefst met verfstoffen uit de natuur. O, wat is er een wereld voor mij open gegaan op dat vlak! Zooo boeiend! 
Het begint bij het verzamelen van de planten, een heel toffe bezigheid. Hoe het verder in zijn werk gaat, haalde ik voor een groot deel uit onderstaande boeken:
Deze boeken hebben mij al veel bijgebracht en kan ik van harte aanbevelen als je meer te weten wil komen over het verven met planten:

'Wild color' van Jenny Dean (engelstalig)
'Eco colour' van India Flint (engelstalig)
'Eco-vilt' van Anja Schrik (nederlandstalig)

Ze zijn alledrie super interessant en prachtig vormgegeven.

Binnenkort ga ik experimenteren met indigo: 
Dit is Japanse indigo (Persicaria tinctoria of Polygonum tinctorium) die ik heb opgekweekt uit zaad. Verven met indigo is iets apart, want het vraagt een heel andere werkwijze. Je maakt een 'indigovat'. Ik ben benieuwd en kijk al uit naar de blauwen die hopelijk uit mijn verfpot zullen verschijnen!
Alle tips zijn welkom! 

Lieve groeten, 
Hilde

5 opmerkingen:

 1. Ik kan me voorstellen dat dat heel interessant is. Wat een fijne hobby. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super... en prachtig gekleurde wol! Als je zo mooi kan breien als jij is dat zelf spinnen en kleuren helemaal geweldig om doen! Ik denk dat ik eerst nog maar heel hard ga oefenen met breien...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk dat je aan het spinnen en verven bent! Echt een ambacht. Zo kun je helemaal je eigen spullen maken. Ik begin er maar niet aan... nog genoeg te doen met gewoon haken en breien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat prachtig allemaal, lijkt me ook zo heerlijk om te doen dat spinnen.
  En dan dat verven: spannend, ben heel benieuw naar dat indigoverven, want ja blauw is toch mijn favoriet. Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ben ook benieuwd naar de indigo avonturen ,ik heb wel al met indigo geverfd ,heel spannend maar mooi

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!
Ik lees ze met veel plezier!