zondag 28 juni 2015

Hrvatska!

 
Hrvatska, oftewel het wondermooie Kroatië, alwaar wij ons hart hebben verloren...
Hier gingen wij vorige zomer op reis en we keren er deze zomer met veel plezier terug!
De Afrikaanse bloemen heb ik daar gehaakt, geïnspireerd door de prachtige kleuren rondom mij.
Het patroon van deze Afrikaanse bloemen kan je hier vinden, met dank aan Karin aan de haak maar ook aan 't Bezige Bijtje waar ik oorspronkelijk de link naar het patroon vond en wiens blog ik erg inspirerend vind.
 

Het plaatsje waar we vorig jaar naar toe gingen in het zuiden van Kroatië straalt een heel ontspannen sfeer uit.  Het is er gezellig druk maar niet te druk.
Het accent ligt er op de natuur, het water, de zee. En dat komt goed uit, met 2 gepassioneerde windsurfers in ons gezin!


Het bloemenkussen is sinds vandaag he-le-maal af (weer een WIP die ik van mijn lijstje kan schrappen! ;)) en het aftellen naar de zomervakantie kan voor ons stilaan beginnen...

 

De voorbereiding op een vakantiereis betekent voor mij al de helft van de pret.
Ik ben momenteel volop bezig met het verzamelen van ruim voldoende leesboeken en haak- en breipatronen, want ah ja, er gaat uiteraard een heleboel wol en katoen mee op reis! Niets zo leuk dan op een zuiders terrasje zitten haken of breien!

Hebben jullie misschien nog boekentips? Wat nemen jullie mee op reis van haak- of breiwerk?
Ik ben heel benieuwd...

Groetjes!

donderdag 25 juni 2015

Blueberry sokken






wol:  Fortissima Mexiko van Schoeller Stahl
naalden: 2,5
opzet van 60 steken (maat 38)

Ik vind het kleurverloop van de wol heel mooi op zich en daarom heb ik er niets extra meer aan toegevoegd worden, zoals een kabel of andere versiering.
Op dit moment is het gelukkig zalig zomerweer en kan ik de kousen rustig opbergen tot koudere tijden...

Groetjes!

dinsdag 23 juni 2015

Aardbeien en vlierbloesem

Vorige week zaterdag besloot ik om ineens een grote voorraad aardbeienconfituur en vlierbloesemsiroop te maken.
Voor beiden is het NU namelijk de tijd van het jaar (voor de vlierbloesemsiroop moet je snel zijn, maar er zijn altijd bloemschermen die wat later beginnen bloeien, dus het kan nog net!).
 
 
Zie toch eens wat een prachtige aardbeien ik kocht! Drie kilo hiervan werden verwerkt in overheerlijke aardbeienconfituur. De andere twee bakjes werden puur natuur opgesmuld, verwerkt in een aardbeien-banaanmilkshake, verorberd met hoeve-ijs (helaas zonder slagroom wegens niet in huis) en er werden er een aantal gedoopt in pure chocolade... Ja, ja, niet goed voor de lijn allemaal (daar gaat mijn strak bikini-plan...) maar o zo lekker!
 

Helpt het als ik zeg dat ik speciale confituursuiker gebruik?! 1kg fruit = 500g confituursuiker.
Eerst heb ik de aardbeien gewassen en liefdevol drooggedept. Vervolgens sneed ik ze in vieren en deed ze in de grootste pot die ik in huis kon vinden (en die bij het koken te klein bleek te zijn...).
Dan deed ik er 3 pakjes speciale confituursuiker bij van het merk dat je hierboven ziet en ook het sap van 1 citroen.
Alles goed omroeren, het deksel erop en in de kelder laten rusten voor een nachtje!

Op zondagmiddag steriliseerde ik eerst de proper gewassen potten en dekseltjes (potten open, dekseltjes apart) in de oven: op 150°C gedurende een kwartiertje in een dichte oven laten staan. Daarna laten afkoelen en ze zijn klaar voor gebruik.
Een andere, gemakkelijke manier om potten te steriliseren is in de microgolfoven. Zet proper gewassen potjes half met water gevuld in de microgolfoven. Zet de microgolfoven 5 minuten op  het hoogste vermogen et voilà: klaar! De dekseltjes moet je dan wel apart steriliseren op het vuur in een pannetje met kokend water, als je vonken in de microgolfoven wil vermijden...

Ondertussen bracht ik de pot op het vuur aan de kook, stelde vast dat de pot te klein was en kon nog op het nippertje een tweede pot vastgrijpen en voorkomen dat alles overkookte.
Duuuuussss... begin liever met van een iets kleinere hoeveelheid aardbeien confituur te maken waarvan je zeker weet dat alles in één pot past.


Zeg nu zelf: zien dat er geen schoon potjes aardbeienconfituur uit?! Ik heb tijdens het koken nog rap, rap de mixer in de pot gezet. Eventjes maar. Ik wou niet alle aardbeien tot moes mixen, maar ik wou voorkomen dat alle aardbeien naar de bodem van het potje zouden zinken en dat is gelukkig niet gebeurd.


Vlierbloesemsiroop: dat is nu voor mij echt 'zomer in een potje'! Ik vind de geur van vlierbloesems heel lekker en de siroop kan je gebruiken voor verschillende lekkere drankjes of als saus over vanille ijs.

Pluk een 25-tal vlierbloesemschermen. Niet uitschudden maar plat in bijv. een mand leggen. Eventuele beestjes maken zich heus snel uit de voeten. Steek de vlierbloesemschermen
 
in een ruime bokaal. Doe er 3 in schijfjes gesneden (biologische) citroenen bij en vul tot boven toe met water. Laat dit gedurende 24 uur trekken, het liefst in het zonnetje voor het raam, maar dat was het voorbije weekend gene waar...
Na ongeveer 24 uur giet je het mengsel door een geleidoek of handdoek. Meet hoeveel vocht je overhoudt  en voeg 500g rietsuiker toe per halve liter vocht.
Breng alles aan de kook en laat 1 minuut doorkoken. Giet de zomerse vlierbloesemsiroop in gesteriliseerde flessen of bokalen en sluit af.


 
Als je zo gek bent als ik, dan knip je vervolgens rondjes van stof met een kartelschaar, aangepast aan de inhoud. Dat betekent een ander stofje voor de aardbeienconfituur dan voor de vlierbloesemsiroop uiteraard! Trek vervolgens heel veel tijd uit voor a) het zoeken naar etiketten b) het zoeken naar de aardbeistempel die je OOIT eens hebt gemaakt en nu MOET vinden en c) het foutloos trachten te schrijven van de etiketten... ;)

O ja, nog 2 receptjes voor de vlierbloesemsiroop!

Ten eerste een niet-alcoholisch: giet een scheutje vlierbloesemsiroop in een glas. doe er 3/4de appelsiensap bij en 1/4de bruiswater. Roer en geniet!

Ten tweede een alcoholisch, niet te versmaden aperitief: giet een scheutje vlierbloesemsiroop in een schoon wijnglas of champagneglas. Vul aan met cava of prosecco en versier eventueel met een blaadje munt en een schijfje citroen. Kleine waarschuwing: volgens mijn man is het eerder een vrouwendrankje... De vlierbloesemsiroop geeft er wel een zoet smaakje aan.

In ieder geval: Santé en tot de volgende keer!

zaterdag 20 juni 2015

Granny square kussen


Gisteren heb ik dan eindelijk mijn granny square kussen afgewerkt... De gehaakte top lag al een eeuwigheid te wachten om er een kussen van te maken, maar op de één of andere manier stelde ik het altijd maar uit... klinkt dit bekend?!

Dit is hoe ik het uiteindelijk deed (het kostte me slechts een half uurtje tijd... waarom dan zo lang wachten?!)

Meet de lengte en de breedte van je (gehaakte) top. In mijn geval 40 x 40 cm. Knip een stuk stof uit dat rondom 1 cm groter is, dus 41 x 41 cm en stik de top hier op vast (rondom) in dezelfde kleur garen als de rand van de gehaakte top.


Dan knip je 2 stukken stof voor de achterkant. Als breedte neem je de breedte van daarnet (41 cm) en als lengte ongeveer 1/3de korter (ik knipte 2 stukken stof van ongeveer 41 x 27 cm).
Stik een zoompje aan één zijde van beide lappen stof (dubbel omslaan op 1 cm, strijken en vaststikken).
Leg de granny top met de goede kant naar boven.
Leg daarop de twee lappen stof, over elkaar, met de goede kanten naar onder en de omgestikte zoom in het midden.
Omspelden, omdraaien en stikken vlak naast de eerste stiklijn (van de gehaakte top op de stof).


De hoeken en de zijkanten eventueel een beetje bijknippen en met een zigzagsteek omzomen, omkeren en voilà, je envelopkussen is KLAAR!


Nu kan ik verder haken aan bloemen voor mijn zomerbloemenkrans, want zomer, dat is toch wat wij willen, niet?!

Groetjes en een fijn weekend!

woensdag 17 juni 2015

Whispering Pines sjaal


Een tijdje geleden kwam ik op de website van A Homespun House het patroon tegen van de Whispering Pines sjaal.
Dit patroon in combinatie met superfijn, zacht Malabrigo garen: ik zag het al helemaal voor mij... Deze sjaal gaat ideaal zijn voor in de herfst!
Maarre... de zomer moet nog goed en wel beginnen. Geen probleem! Ik wissel nu eenmaal graag verschillende breisels en haaksels af naargelang mijn goesting en beschikbare tijd.
Ik zal blij zijn als de sjaal af geraakt tegen dat de herfst in het land is! ;)


Groetjes!
Hilde

zondag 14 juni 2015

Ditjes en datjes

 




Een paar weken geleden haakte ik het uitdeelmandje uit het boek 'Haken en kleur: Feest' van Claire Boeter en Saskia Laan.
Mijn teleurstelling was echter groot toen ik merkte dat het mandje te weinig 'body' had om uit zichzelf mooi recht te blijven staan nadat ik de verschillende onderdelen aan elkaar had gehaakt... het mandje stuikte gewoon helemaal in elkaar.
Na wat zoeken naar oplossingen op het internet (opnieuw uithalen was geen optie...), besloot ik het mandje te voeren met verstevigde (vlieseline H250) stof.
Met het resultaat hierboven ben ik best tevreden! Ik hou ook heel erg veel van het mooie bloemetjesstofje van Petit Pan, afkomstig van een zelfgemaakte rok die te klein is geworden voor mij...


Na ongeveer 13 jaar gebruik te hebben gemaakt van een zeer eenvoudige Nokia gsm (wel superieure kwaliteit, gezien zijn jarenlange staat van dienst!), heb ik onlangs dan toch de overstap gemaakt naar een meer geavanceerd model. Kwestie van toch een klein beetje mee te gaan met mijn tijd! ;)
Daar moest ik natuurlijk zelf een hoesje voor maken en ik vond een leuk model in het boek 'Zo geknipt 2' van Riet en Lies.
Supereenvoudig om te maken en volgens mij erg praktisch in gebruik door de sluiting van elastiek.

Mocht je denken dat ik alleen maar met naaien bezig geweest ben op deze zondag, nee hoor! Deze voormiddag ben ik samen met mijn man 17 kilometer gaan lopen in het bos. Het kan misschien gek klinken, maar dit is voor ons de ideale tête à tête! Nadat ik eerder dit voorjaar door een knieblessure een 8-tal weken niet kon gaan lopen, ben ik nu superblij dat ik weer wat kilometertjes kan opbouwen zonder ergens last van te hebben. Naast het handwerken heb ik het lopen echt nodig voor mijn mentale gezondheid: het is een ideale ontstresser! En helemaal als je het geluk hebt om op een zonnige dag door een prachtig natuurgebied te mogen lopen!

Liefs,
Hilde

zaterdag 13 juni 2015

Zaterdag


Op zaterdag staat alles hier in het teken van het huishouden. Opruimen, poetsen, wassen, boodschappen doen, maar ook uitgebreid de tijd nemen om te koken. Liefst een grote portie zodat we daar op een andere dag, met minder tijd om te koken, van kunnen profiteren.
Poetsen is niet meteen mijn favoriete bezigheid (ik ben wel altijd heel blij als het gedaan is en als de boel weer aan de kant is, liefst opgefleurd met een bloemetje...), maar koken doe ik graag.
En als je dan net nieuwe pannenlappen hebt gehaakt, is het extra leuk om in de keuken te staan! ;)


Ik haakte van een restje katoen twee pannenlappen in een wafeltjespatroon.


Maar wat zit er eigenlijk onder dat deksel?! Het is onze klassieke, home-made pastasaus met paprika, tomaten, ajuin, knoflook en gehakt en natuurlijk veel kruiden. Deze saus eten wij bij spaghetti, op pizza en verwerkt in lasagne, zoals vandaag de bedoeling is...


De saus werd verwerkt in twee lasagneschotels. Ik wisselde telkens een laag tomatensaus af met een laag bechamelsaus met spinazie.
De glazen schotel gaat de diepvries in en zal binnenkort, na een lange werkdag, overheerlijk smaken.


En dit was ons avondeten. Het smaakte heerlijk buiten op ons terras. Zomer!

Fijn weekend!

zaterdag 6 juni 2015

Een zaterdag in de tuin


Na het hevige onweer gisterenavond was het vandaag weer een mooie, zonnige dag!
De planten hebben gelukkig niet al te veel geleden onder de hevige stortregens...


De rozen zijn mijn trots: de rode klimrozen zijn afkomstig uit de vroegere tuin van mijn grootouders  en hebben daarom een speciaal plaatsje in mijn hart.
De gele roos plantte ik vorig jaar en doet heel goed haar best.
Het juffertje-in-'t-groen en de vrouwenmantel bloeien volop. Ik vind het ideale borderplanten: ze zijn mooi, vullen de border goed, bloeien lang (de zaaddozen van het juffertje-in-'t-groen zijn in de nazomer ook nog prachtig)  en je kan ze gebruiken als snijbloem.
Het kleine, gele bloemetje komt uit een bollenpakket dat ik in de herfst plantte. Weet er iemand toevallig de naam van dit bloemetje?


De groentetuin staat 'in de was'! Ik ben er eigenlijk wat laat mee begonnen, ondanks het feit dat mijn man al langere tijd twee bedjes zaai- en plantklaar had gemaakt voor mij (wat een luxe, hè!)...
Er staan tomaten, sla, radijsjes, rucola, peterselie, snijselder, courgette, spinazie, rode biet, kervel en boontjes op deze kleine oppervlakte. En Afrikaantjes voor de sier en de geur. Ja, ze worden hier bij ons in de volksmond dan wel 'stinkerkes' genoemd, maar ik vind juist dat ze lekker ruiken.
Slisse, onze kip, lijkt zich af te vragen hoe ze aan de andere kant van de draad moet geraken om te kunnen smullen van dat frisse groen... Ze woont al bijna 8 jaar bij ons. Eieren leggen doet ze helaas niet meer, wel kraait ze geregeld 's morgens als een haan. Echt waar! Zou ze een identiteitscrisis hebben? Of is het onze eigen schuld en hadden we haar geen jongensnaam mogen geven? Haar zusje, die helaas al overleden is, noemde Cezar...


De boerenjasmijn bloeit uitbundig. De witte bloemen geven een lichte, subtiele geur af. Er zijn variëteiten die veel sterker geuren, bijvoorbeeld de dubbelbloemige boerenjasmijn. Ik koos destijds voor een enkelbloemige boerenjasmijn omdat die gemakkelijker te bezoeken is door bijen.


In huis genieten we van een boeket ridderspoor, al 10 dagen aan één stuk, wat een sterke snijbloem!


Voor onze dochter komen de examens weer in zicht, dat betekent goed voorbereiden en studeren!
En een student moet natuurlijk in de watten gelegd worden, vandaar dat we vanmiddag lekkere pannekoeken aten met, ter compensatie, een gezonde aardbeien/bananensmoothie.

Deze smoothie maak ik als volgt: doe een rijpe banaan en een grote hoeveelheid aardbeien in stukjes in een mengbeker, giet er amandelmelk bij en eventueel nog een klein beetje kokosbloemsuiker en mixen maar! Zo simpel als wat maar o zo lekker!

Een heel fijn weekend!
Hilde

dinsdag 2 juni 2015

Ta daaa!

 
We zullen zelf eens wat kleur aan het leven toevoegen, zie!
Buiten is het, als je niet beter weet, echt herfstweer, amai...
Maar aan mijn kleurig regenboogdeken zal het niet mankeren.
Supertrots en blij ben ik, dit was echt een hele leuke 'kleurentherapie'!
Dankjewel voor de inspiratie en het 'samen haken', Miriam !

 

'Hè, laat mij eens gewoon slapen in plaats van een foto te maken! Al die uuuuren dat ik op jouw schoot lag terwijl jij gekleurde lapjes haakte, maaaaanden aan een stuk, daar zal je wel niks van zeggen op die blog van jou, is het wel?! Besef je niet hoe vermoeiend dat is voor een hond, die 'mental support'?'


Zeventig lapjes in de kleuren van de regenboog! Nee, het zijn geen zeventig verschillende kleuren. Hier en daar heb ik een kleur terug laten komen. Ik haakte hoofdzakelijk met Catania katoen en Phildar cotton 3. Omdat ik eerder los haak, haakte ik met haaknaald nummer 3.


Voor het aan elkaar haken van de verschillende lapjes, volgde ik de werkbeschrijving van 't bezige bijtje
Die beviel mij heel goed, beter dan de methode die ik hier precies een jaar geleden gebruikte.
Dit geeft een luchtiger effect en dat is goed omdat katoen op zich nogal 'zwaar' aan doet.


Voor het omhaken gebruikte ik beige Catania katoen (nummer 130).


En voilà, zo hebben wij er hier in huis weer eens een dekentje bij, wat bij dit weer niet slecht is, hoor...
Toch hoop ik dat we heel binnenkort mogen genieten van zalig, zonnig weer!


 Lieve groeten,
Hilde