woensdag 16 september 2015

Wollig

Deze schattige alpacas kon ik afgelopen zaterdag bewonderen op de 'Dag van de wol' in Oijen!


Je zou deze 3 schatjes toch zo in je achtertuin willen hebben staan, niet?!
Zeker als wolliefhebber, want alpacas geven heel zachte, hoge kwaliteitswol.
Aan wol was er geen gebrek daar in Oijen... In alle kleuren en soorten! Gesponnen en ongesponnen wol, wol speciaal om te vilten, om te spinnen, om te breien,... Toen ik de hal binnenstapte, waande ik mij in een waar wolparadijs en ik moest tegen mijzelf zeggen: 'blijven ademen!', ha, ha!
Ik was op zoek naar wol om te spinnen. Jaren geleden kocht ik een tweedehands spinnewiel maar echt bedreven in het spinnen ben ik nooit geworden. Het kwam er niet van om regelmatig te oefenen en de kwaliteit van de wol was niet steeds even goed. Er blijkt namelijk verschil te zijn tussen de wol op de rug van een dier en op de buik of aan de poten. Je moet een (schapen-)vacht verdelen in wol om te spinnen en bijvoorbeeld wol om te vullen. Tenzij je misschien heel goed bent in spinnen en met alles aan de slag kunt? Voor een beginnende spinner zijn langere vezels gemakkelijker. 


Deze wol die ik afgelopen zaterdag kocht, spint in elk geval heerlijk weg en de kleur is prachtig (met hier en daar een vleugje appelblauwzeegroen!).
Nu wil ik het blijven volhouden en mezelf beetje bij beetje bekwamen in het spinnen...
Weet er iemand toevallig welk merk van spinnenwiel dit is? Een Ariadne? Er staat nergens een naam op vermeld, en ik zou het graag te weten omdat ik op zoek ben naar passende klossen. Ik heb namelijk slechts 2 klossen voor de gesponnen wol en om daar een getwijnde, sterke draad van te maken, heb ik nog een derde klos nodig...


Ondertussen spin ik nog heerlijk verder... Het is erg rustgevend en ik ben al aan het dromen over wat ik hiermee zal breien! Vingerloze handschoenen of een muts of...
Groetjes!
Hilde

11 opmerkingen:

 1. Spinnen... Wat knap!
  En die alpaca's; super lief! Dat moet in
  Oijen fantastisch zijn geweest!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie wol hilde en helemaal mijn kleur ,nee ik weet niet welk spinnewiel ,zal het eerdaags vragen in mijn spingroep.wie weet
  Maar kijk ook eens bij navajo twijnen dat kan vanaf 1 klos ,misschien een optie . Leuk dat je het opgepakt hebt ,en ja jammer dat ik verhindert was.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ooooh die alpaca's, sweet ❤️
  En spinnen, ik vind het knap en zou willen dat ik het kon ;)
  Groetjes, Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie kleur! Knap dat je dat kan!
  Al eens geïnformeerd bij de plaatselijke weefclub? Misschien zijn er daar ook wel die zelf hun wol spinnen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben een totale leek in het spinnen en kan jou niet helpen... knap dat je dat kan. De kleur wol vind ik in ieder geval al geweldig mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hoi, om met de deur in huis te vallen, heb mezelf van t voorjaar leren spinnen op een ''oud '' wiel, lange draden gaan id lekkerder , maar heb zelf 1 klosje en twijn met 2 draden, dus eigenlijk 3 nodig, de oplossing een boomstammetje een hele lange spijker, dr in meppen, klosje erop en dan je enkeldraads gesponnen draadje tot een bol wol op rollen, dit 2 x doen, tis ff een werkje, maar ja je moet wat en dan heb je sus 2 bollen en een lege klos, en t twijnen kan beginnen, veel spinplezier, kijk uit tis verslavend!
  groetjes mar broeders

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een prachtige kleur! Ik heb een omslagdoek van alpacawol en die is heerlijk warm en zacht.
  XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een scheetjes inderdaad. Wauw....zelf je wol spinnen, wat knap! Het is een schitterende wol met het blauw en, inderdaad, jouw speciale kleurtje, benieuwd wat je ermee gaat maken. Gaat vast prachtig worden en heerlijk zacht!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtige kleur!!! En zacht is het zeker, ik ben een omslagdoek (de derde) aan het breien van Alpaca.
  Zelf wol spinnen zou ik ook nog graag eens doen.
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geweldige beesten..... bijkomend voordeel deze spugen niet. Woon je dichtbij Baarle-Nassau?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Geweldige beesten..... bijkomend voordeel deze spugen niet. Woon je dichtbij Baarle-Nassau?

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!
Ik lees ze met veel plezier!