dinsdag 23 juni 2015

Aardbeien en vlierbloesem

Vorige week zaterdag besloot ik om ineens een grote voorraad aardbeienconfituur en vlierbloesemsiroop te maken.
Voor beiden is het NU namelijk de tijd van het jaar (voor de vlierbloesemsiroop moet je snel zijn, maar er zijn altijd bloemschermen die wat later beginnen bloeien, dus het kan nog net!).
 
 
Zie toch eens wat een prachtige aardbeien ik kocht! Drie kilo hiervan werden verwerkt in overheerlijke aardbeienconfituur. De andere twee bakjes werden puur natuur opgesmuld, verwerkt in een aardbeien-banaanmilkshake, verorberd met hoeve-ijs (helaas zonder slagroom wegens niet in huis) en er werden er een aantal gedoopt in pure chocolade... Ja, ja, niet goed voor de lijn allemaal (daar gaat mijn strak bikini-plan...) maar o zo lekker!
 

Helpt het als ik zeg dat ik speciale confituursuiker gebruik?! 1kg fruit = 500g confituursuiker.
Eerst heb ik de aardbeien gewassen en liefdevol drooggedept. Vervolgens sneed ik ze in vieren en deed ze in de grootste pot die ik in huis kon vinden (en die bij het koken te klein bleek te zijn...).
Dan deed ik er 3 pakjes speciale confituursuiker bij van het merk dat je hierboven ziet en ook het sap van 1 citroen.
Alles goed omroeren, het deksel erop en in de kelder laten rusten voor een nachtje!

Op zondagmiddag steriliseerde ik eerst de proper gewassen potten en dekseltjes (potten open, dekseltjes apart) in de oven: op 150°C gedurende een kwartiertje in een dichte oven laten staan. Daarna laten afkoelen en ze zijn klaar voor gebruik.
Een andere, gemakkelijke manier om potten te steriliseren is in de microgolfoven. Zet proper gewassen potjes half met water gevuld in de microgolfoven. Zet de microgolfoven 5 minuten op  het hoogste vermogen et voilà: klaar! De dekseltjes moet je dan wel apart steriliseren op het vuur in een pannetje met kokend water, als je vonken in de microgolfoven wil vermijden...

Ondertussen bracht ik de pot op het vuur aan de kook, stelde vast dat de pot te klein was en kon nog op het nippertje een tweede pot vastgrijpen en voorkomen dat alles overkookte.
Duuuuussss... begin liever met van een iets kleinere hoeveelheid aardbeien confituur te maken waarvan je zeker weet dat alles in één pot past.


Zeg nu zelf: zien dat er geen schoon potjes aardbeienconfituur uit?! Ik heb tijdens het koken nog rap, rap de mixer in de pot gezet. Eventjes maar. Ik wou niet alle aardbeien tot moes mixen, maar ik wou voorkomen dat alle aardbeien naar de bodem van het potje zouden zinken en dat is gelukkig niet gebeurd.


Vlierbloesemsiroop: dat is nu voor mij echt 'zomer in een potje'! Ik vind de geur van vlierbloesems heel lekker en de siroop kan je gebruiken voor verschillende lekkere drankjes of als saus over vanille ijs.

Pluk een 25-tal vlierbloesemschermen. Niet uitschudden maar plat in bijv. een mand leggen. Eventuele beestjes maken zich heus snel uit de voeten. Steek de vlierbloesemschermen
 
in een ruime bokaal. Doe er 3 in schijfjes gesneden (biologische) citroenen bij en vul tot boven toe met water. Laat dit gedurende 24 uur trekken, het liefst in het zonnetje voor het raam, maar dat was het voorbije weekend gene waar...
Na ongeveer 24 uur giet je het mengsel door een geleidoek of handdoek. Meet hoeveel vocht je overhoudt  en voeg 500g rietsuiker toe per halve liter vocht.
Breng alles aan de kook en laat 1 minuut doorkoken. Giet de zomerse vlierbloesemsiroop in gesteriliseerde flessen of bokalen en sluit af.


 
Als je zo gek bent als ik, dan knip je vervolgens rondjes van stof met een kartelschaar, aangepast aan de inhoud. Dat betekent een ander stofje voor de aardbeienconfituur dan voor de vlierbloesemsiroop uiteraard! Trek vervolgens heel veel tijd uit voor a) het zoeken naar etiketten b) het zoeken naar de aardbeistempel die je OOIT eens hebt gemaakt en nu MOET vinden en c) het foutloos trachten te schrijven van de etiketten... ;)

O ja, nog 2 receptjes voor de vlierbloesemsiroop!

Ten eerste een niet-alcoholisch: giet een scheutje vlierbloesemsiroop in een glas. doe er 3/4de appelsiensap bij en 1/4de bruiswater. Roer en geniet!

Ten tweede een alcoholisch, niet te versmaden aperitief: giet een scheutje vlierbloesemsiroop in een schoon wijnglas of champagneglas. Vul aan met cava of prosecco en versier eventueel met een blaadje munt en een schijfje citroen. Kleine waarschuwing: volgens mijn man is het eerder een vrouwendrankje... De vlierbloesemsiroop geeft er wel een zoet smaakje aan.

In ieder geval: Santé en tot de volgende keer!

6 opmerkingen:

 1. Whaw niet alleen lekker maar dan ook nog eens zo mooi... jij kan zo een B&B openen... je zou nogal scoren met je mooie en lekker maaksels!
  De potten zijn te schoon om in de kast te zetten! Dat wordt genieten deze zomer!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Whaw niet alleen lekker maar dan ook nog eens zo mooi... jij kan zo een B&B openen... je zou nogal scoren met je mooie en lekker maaksels!
  De potten zijn te schoon om in de kast te zetten! Dat wordt genieten deze zomer!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, het zijn schoon potjes. Homemade, zoveel lekkerder. Mooie foto's, kunnen zo in een magazine.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh wat ziet dat er lekker en gezellig uit ik doe het ook ieder jaar maar dit jaar nog niet gedaan maar misschien ga ik toch nog even oo de vlierbesbloessem uit er is nog genoeg hier in de polder je stimuleert me door je leuke blogje en ja het is ook heerlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mmm, het water komt me in de mond ! En hoe ontzettend mooi oogt het ook allemaal !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Blij jou ontdekt te hebben op instagram en zo je blog te ontdekken. Naast breien is confituur maken mijn passie. Volgend seizoen eens proberen om aardbei-champagne confituur te maken. Is super lekker en net iets meer dan zomaar lekkere aardbeien confituur. Met mijn eigen creatie van witte perzik met prosecco kom ik in het 3de boek van Madam Confituur!

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!
Ik lees ze met veel plezier!