woensdag 12 november 2014

Cake

Vandaag toon ik een kijkje in mijn boekenkast, afdeling kookboeken... De meeste boeken die je hier ziet staan zijn al iets ouder, maar ik haal ze geregeld uit de kast om inspiratie op te doen of na te lezen hoe je bijvoorbeeld ook alweer rode kool moet klaarmaken (in dat geval grijp ik naar het onmisbare 'Ons kookboek' van KVLV!).
 
 
Eén van mijn favorieten, zeker deze tijd van het jaar, is het prachtige boek 'De smaak van het landleven' van Linda Burgess en Rosamond Richardson.
 

Een boek om bij weg te dromen: mooie sfeerbeelden, veel recepten om oogst uit tuin en boomgaard te verwerken en hier en daar een interessant weetje, zoals: 'Tijdens de appeloogst liet men traditiegetrouw één appel aan een van de hoogste takken van de boom hangen. Als deze de herfststormen trotseerde en bleef hangen, totdat alle bladeren waren gevallen, kwam er het volgende jaar een goede oogst'.


En af en toe ook een gedichtje, zoals dit van Guido Gezelle:

Daar valt er nog een blad;
het wentelt, onder 't vallen,
de allerlaatste keer,
en 't gaat de duizendtallen
vervoegen thans:
zo zullen ze, een voor een,
daarin de winden bliezen
vol luider blijdzaamheid
nu tong en taal verliezen,
en zwijgen gans.


Voor mij leest het boek als een roman, het geeft mij een 'Kleine huis op de prairie'-gevoel (wie kent er nog de boeken of de TV-reeks over het leven van Laura Ingalls Wilder?!)


En zo'n mooie foto's! Zucht... Echt een boek naar mijn hart!
Maar wat ik zeker ook wil delen, is het geweldige recept voor 'Cake van valappels' uit dit boek:
 
 
Benodigdheden:
  • 250g zelfrijzende bakmeel
  • snufje zout
  • 175g boter (ik gebruik meestal Solo)
  • 100g suiker
  • 100g sultanarozijnen (in bovenstaand gebak liet ik deze eruit)
  • 350g (val)appels, gewogen nadat schil en klokhuis zijn verwijderd en de appels in stukjes zijn gesneden
  • 2 eieren
Werkwijze:
  • vet een (kleine) springvorm in met boter
  • doe het gezeefde bakmeel en het zout in een kom
  • snijd de boter in kleine stukjes en werk deze door het bakmeel
  • voeg de suiker, rozijnen en appels toe
  • roer er met een houten lepel de eieren doorheen, maar klop het mengsel niet
  • verwarm de oven voor op 180°C
  • doe het deegmengsel in de springvorm en zet dit 50 minuten in de oven. De cake is gaar als een erin gestoken dunne breinaald er schoon uitkomt!
Smakelijk!!!

zondag 9 november 2014

Boekentijd

Omdat het nu boekenbeurstijd is, wil ik graag enkele van mijn favoriete boeken tonen.
Het is al heel lang geleden dat ik zelf nog eens op de boekenbeurs in Antwerpen ben geweest, maar het is eerlijk gezegd elke week wel een keer 'boekenbeurstijd' voor mij... Ik doe namelijk niets liever dan tijdens mijn middagpauze binnenspringen in de nabijgelegen boekenwinkel om 'te zien of er iets nieuws is binnengekomen'.
Romans ontleen ik meestal uit de bibliotheek, maar sommige andere boeken koop ik liever zodat ik ze kan vastpakken wanneer ik er maar zin in heb. Creaboeken, kookboeken en bakboeken hebben een grote aantrekkingskracht op mij, net als (sommige) interieurboeken. Niet de 'cleane' interieurboeken, maar wel de boeken met echte, bestaande interieurs van 'echte' gezinnen, zoals bijvoorbeeld 'Kleur in huis' van Ashlyn Gibson.

Maar laten we het vandaag eens over mijn favoriete creaboeken hebben!


'Zo geknipt 1' en 'Zo geknipt 2' staan absoluut bij mijn topfavorieten!
Toegegeven, uit 'Zo geknipt 2' heb ik nog niets gemaakt, maar het is in dezelfde stijl opgevat als het eerste boek en er staan verschillende dingen in die ik heel graag binnenkort wil maken, zoals de laptophoes, een damesbloesje en kokertasjes.
Uit 'Zo geknipt 1' heb ik verschillende 'recepten' gemaakt: de zadelhoes, een hoesje voor hondenzakjes, stoffen boekomslagen, een ritstasje, het babyjasje, een zwemzak, de tas met verzonken rits en niet te vergeten: het mandje krokantje, één van mijn topfavorieten.
Als ik er over nadenk, is 'Zo geknipt 1' het meest gebruikte creaboek hier in huis en ik wil er zeker nog meer dingen uit maken. Wat mij betreft is dit absoluut te danken aan de heldere, duidelijke werkbeschrijvingen in het boek die maken dat een naaiproject eigenlijk niet kan mislukken! Een grote pluim voor Sanne, Riet en Lies!


Op het vlak van haakboeken sprongen bovenstaande 2 boeken er wat mij betreft uit het voorbije jaar. Beide boeken zijn erg inspirerend en mooi!

 
Deze boeken kocht ik jaren geleden via internet (ze zijn bij mijn weten niet in de doorsnee Belgische boekenwinkel te koop). Ze zijn in het Engels en zijn uitgebracht door Purl Soho. Dit is een wol- en stoffenwinkel in New York die echt de moeite waard schijnt te zijn om te bezoeken. Helaas heb ik geen plannen om naar New York te gaan en ik vrees dat mijn budget het ook niet toelaat om ongelimiteerd mijn gangen te gaan in deze 'snoepwinkel voor volwassenen', zucht... Maar dromen mag en zeker ook wegdromen in de prachtige boeken die ze uitgeven:
 

Deze potloodrol heb ik al een paar keer gemaakt. Zalig om restjes stofjes uit te kiezen die bij de kleur van het potlood passen!


Deze olifant maakte ik jaren geleden voor onze dochter als kerstkadootje.


Een prachtige quilt die op mijn 'to do' lijstje staat: zo mooi (en ideaal om favoriete stofrestjes in te verwerken, misschien van babykleertjes van E.?)!


Gemakkelijk te maken knuffels met hoog knuffelgehalte als je ze in een zacht fleecestofje maakt, leuk om samen met je kind te maken.


Gevilte stenen: getest en goed bevonden!


Het patroon van deze chevronsjaal ben ik momenteel aan het breien met goedkope Wibrawol. De wol die men gebruikt in deze boeken, is allemaal buitengewoon prachtig en van topkwaliteit, maar niet van het goedkoopste...


Deze 'hourglass sweater' staat ook nog op mijn wensenlijst, het lijkt me een ideale trui voor in het voorjaar, wie weet lukt het mij om hem deze winter te breien?!

Ik vind de foto's in deze 3 boeken stuk voor stuk prachtig vormgegeven en wat ik er ook zo tof aan vind, is dat je op bepaalde foto's, bijvoorbeeld een detailfoto van een quilt, kan zien dat niet elk steekje even perfect is of dat niet elk lapje stof even perfect aansluit op het andere. De imperfecties maken de genaaide en gebreide stukken echt en haalbaar voor iedereen die graag naait en breit. Bij mij komt het namelijk ook geregeld voor dat, ook al doe ik nog zo mijn best, een machinaal gestikt patchworkpatroon niet perfect uitkomt, en dan vind ik het een hele opluchting om te zien dat het bij de boeken van Purl ook niet altijd het geval, oef!

vrijdag 7 november 2014

Lili

 
Kleedje (2j) gemaakt volgens het patroon 'Lili' van Coup Coup.
Het kreeg de omschrijving 'Supereenvoudig' en dat bleek te kloppen!

woensdag 5 november 2014

herfstimpressie











Oktober is voorbij gevlogen! Maar we hebben genoten van de mooie, zachte herfstdagen...
Ik ben blij met het resultaat van het gequilt kussen dat ik maakte volgens een beschrijving (zigzagkussen) uit het boek: 'De mooiste quiltideeën' van Malka Dubrawsky. Ideaal om restjes stof te verwerken en dat is wat ik momenteel probeer te doen: wol en stof gebruiken die ik nog heb liggen vooraleer naar de winkel te rennen voor altijd maar meer spullen! Dat doe ik nochtans graag, hoor! ;)Maar too much is too much: eerst maar eens creatief zijn met wat ik in huis heb...
Manfred de muis lag al een hele tijd te wachten om in elkaar gezet te worden (herkenbaar?!), maar het is er in de herfstvakantie toch van gekomen. Een fijn haakwerkje dat afkomstig is uit het boek: 'Zoomigurumi  2', samengesteld door Joke Vermeiren.
De bloemenkrans heb ik gemaakt voor op het graf van mijn allerliefste moeder. Het is moeilijk te vatten dat het op 4 november alweer 6 jaar geleden was dat zij stierf. Veel te jong en na meer dan 22 jaar ziekte. Het gemis is er nog steeds, maar gelukkig ook de vele mooie herinneringen en de dankbaarheid. Om haar sterfdag een beetje draaglijker te maken, heb ik 's avonds een chocoladetaart gebakken.
Mijn moeder hield enorm veel van bakken en kon ook bakken als de beste: brood, taarten, wafels,...
Bovendien is chocoladetaart in mijn ogen echt troosteten: een aanrader voor al wie het nodig heeft!
 
Hier volgt het recept:
Je hebt nodig: 200g pure chocolade, 200g boter, 200g suiker, 100 gram bloem en 4 eieren
Smelt de boter samen met de chocolade en hou apart. Klop de eieren samen met de suiker tot het geheel wit wordt. Voeg langzaam de bloem toe. Voeg dan de gesmolten boter en chocolade toe.
Smeer een springvorm in met boter en giet het mengsel daarin. Bak gedurende 50 minuten in een heteluchtoven op 180°C.
 
Smakelijk!