zondag 22 juni 2014

Zondag


Ondertussen is het weeral zondagavond, maar de meeste Belgen zullen wel met een heel blij en opgelucht gevoel rondlopen op dit moment: we hebben gewonnen! Op naar de volgende wereldbekerwedstrijd, fantastisch, toch!
Ik vind het wel grappig, het samenhorigheidsgevoel en het feit dat nu plots 'iedereen' een mening over voetbal heeft! Ik, die nauwelijks iets van voetbal ken, ook hoor! Hoewel ik toch merk dat mijn vrouwelijke collega's en ikzelf op andere details letten dan mijn mannelijke, ahum... Onder vrouwen is het van: 'amai, die Algerijnen hadden wel heel strakke T-shirtjes aan waarin je hun spieren goed kon zien', tot 'die Chilenen hadden bijna allemaal tatoes, heb je dat gezien?!'... Vrouwen zijn misschien meer detailgericht?!


Ziehier mijn minimoestuin, piepklein maar fijn! Plezant om zomaar vlug wat pluksla of verse kruiden op het terras te kunnen gaan halen. En wie het kleine niet eert,...

 
De nieuw aangelegde border begint nu goed in de was te komen. De eenjarige lobelia springt er echt uit met zijn mooie, blauwe kleur, *blij*!
 

En dit is een stukje van de andere, 'oude' border.


Helemaal geïnspireerd door Natalie van De mama van sophie maakt ben ik ook begonnen met het maken van kaartjes. Bij Natalie kan je de meest prachtige kaartjes terugvinden, zij is er echt 'een krak' in! Natalie, ik ga jou goed op tijd laten weten wanneer ik jarig ben, ok?! :)
Het is erg fijn en rustgevend om te doen, er zullen vast nog meer kaartjes volgen!


Naast 'scrapdag' en 'voetbaldag' was het vandaag ook 'bakdag'. Dit zijn overheerlijke bosbessenmuffins naar het recept van Jeroen Meeus. Een aanrader!

Benodigdheden:

190 g patisseriebloem
190 g speltbloem
1 eetlepel bakpoeder
130 g fijne, bruine kandijsuiker
130 g boter (gesmolten)
2 eieren
250 ml melk
190 g bosbessen (in mijn geval waren het er uit de diepvries)

Werkwijze:

Doe de 2 soorten bloem, het bakpoeder en de kandijsuiker in de mengkom van de mixer en laat rustig mixen (traag, anders vliegt alles gegarandeerd in je keuken rond... vraag me niet hoe ik dit weet!). Voeg de 2 eieren toe en even later de melk. Vervolgens giet je er ook de gesmolten boter bij en laat dan alles nog een minuutje mengen tot een mooi homogeen beslag. Meng er vervolgens met een spatel de bosbessen onder, schep in papieren vormpjes in een muffinbakplaat en plaats in een voorverwarmde oven van ong. 190°. Bak gedurende 20 minuten, controleer of de muffins goed gaar zijn en haal ze uit de oven. Oefen je geduld door ze eerst goed af te laten koelen vooraleer je er je tanden in zet en dan... smullen maar!

Ik hoop niet dat Jeroen het erg vindt dat ik zijn recept hier deel... Ik heb trouwens AL zijn Dagelijkse Kost boeken, ook al kan je heel veel recepten op het internet terugvinden. Ik vind het gewoon fijn om met een kookboek in bed te kruipen en recepten te lezen... Ben ik nu een weirdo of zijn er nog bloglezeressen zoals ik?!

Groetjes!

donderdag 19 juni 2014

granny stripe

 
Het heeft een hele tijd geduurd, maar mijn regenboogdeken is af!  Maar liefst 79 granny stripes op rij, gehaakt met Stylecraft garen.
 

Hij is net op tijd klaar om deze zomer mee op kampeervakantie te kunnen nemen.

 

En in de herfst zal het een heerlijk deken zijn om onder te kruipen op de zetel. Ik ben blij dat ik heb door gehaakt tot deze grootte: 125 cm op 140 cm.

Groetjes!

woensdag 18 juni 2014

Terugblik

Mijn hemel, wat gaat de tijd toch snel! Ik loop weeral achter met bloggen, het is de hoogste tijd om nog eens iets te posten...
Eerst maar eens even terugblikken op vorige week:


:: een week waarin bloemen in huis niet mochten ontbreken. Deze kleurrijke rozen zorgen bij mij voor instant-happinez!

 
:: een week waarin ik veel in de tuin heb gewerkt. We hebben in het voorjaar een nieuwe bloemenborder aangelegd, maar daar waren wat teveel lege plekken in naar mijn goesting (normaal eigenlijk, want het zijn nu eenmaal nog jonge, kleine plantjes...). De lege plekken zijn opgevuld met kleurrijke eenjarigen. Het lukte niet zo goed om er een mooie foto van te nemen, dan maar een ander geliefd foto-onderwerp van mij: de lucht en de avondzon die hier komt piepen tussen de bladeren van de eik!


 
:: een week waarin mijn moeder 68 jaar zou geworden zijn. Zou, want ze overleed enkele jaren geleden. Om haar 'hemelverjaardag' te gedenken, maakte ik dit bloemstuk met bloemen uit de tuin voor op haar graf. De liefde voor bloemen is één van de dingen die ik duidelijk van haar heb geërfd...
 

 
:: een week waarin de 'examenstress' hier ten huize weer toesloeg en nog niet over is... Hoewel, examenstress? Ik heb er geloof ik meer last van dan de dochter! Vrijdag heeft ze haar laatste examen. Hopelijk ziet ze haar inzet vertaald in mooie resultaten...
Als moeder probeer ik haar gedurende deze periode natuurlijk extra in de watten te leggen met zomaar-een-taartje-in-het-midden-van-de-week...
 
 
 :: ... en volgens de dochter zijn deze snoepjes ab-so-luut noodzakelijk om de examenperiode door te komen! En ja, we laten ons ook (een beetje) meeslepen door de voetbalgekte en het aangewakkerde Belgiëgevoel! ;)
Voor het geval je het je zou afvragen: ik zet dochter ook fruitsaté's en gezonde shakes voor als tussendoortjes, hoor! Alleen heb ik daar precies geen foto's van genomen?!

 
:: een ander examentijd-ritueel dat ik ontwikkeld heb, is 's avonds met de hond naar de grot wandelen om een kaarsje aan te steken voor onze student en 'voor al wie het nodig heeft'. Het probleem met dergelijk ritueel is dat, eens je er mee begint, je er niet mee kan stoppen voor de examens gedaan zijn. Want stel je voor dat als je dit doet, het examen van de dag erna een flop is! Ik bijgelovig?! Neuh...

 
:: voor de rest probeer ik weinig lawaai in huis te maken, dochter studeert liefst beneden en dat mag. Alleen jammer dat ik nu geen grote kuis kan houden, maar stilletjes moet zitten haken, ha, ha!
Mijn granny-stripe deken is trouwens helemaal AF maar daar ga ik een volgende, uitgebreide post aan wijden!
 
Nu ga ik met de hond weer naar de grot wandelen om een kaarsje aan te steken, want stel je voor... :)
 
Groetjes!
 
 

zondag 8 juni 2014

Tutorial eenvoudig zakje met koord



Ik weet het, niets nieuws onder de zon: het internet loopt over van beschrijvingen van tasjes en zakjes, maar toch vond ik niet meteen iets naar mijn goesting toen ik een simpel zakje met trekkoord wilde maken en dus heb ik het maar op 'mijn manier' gedaan.

Ik ging als volgt te werk:


 
Neem 2 lapjes stof van bijvoorbeeld 40cm op 28cm.

 
 
Zet op 5cm van de bovenrand aan beide kanten een potloodstreepje (voor de tunnel).

 
Zigzag de randen langs 3 kanten (van potloodstreepje tot potloodstreepje) om het rafelen tegen te gaan. Leg de stofjes met de goede kanten tegen elkaar, speld vast en stik vast langs de 3 zijden (opnieuw van potloodstreepje tot potloodstreepje) met een naadwaarde van 1cm.

 
Knip bovenaan aan beide zijkanten ter hoogte van het potloodstreepje tot aan de naad.

 
Plooi de stof bovenaan dubbel, strijk en speld vast.

 
Stik vast aan beide zijden zoals je kan zien op de foto hierboven.

 
Plooi de rand bovenaan dubbel toe tot op 5cm van de bovenrand en stik vast.

 
Keer het zakje naar de goede kant en strijk er even over. Als koord gebruikte ik macramékoord van de Banier.

 
Knip 2 stukken koord.
 
Et voilà: klaar!

vrijdag 6 juni 2014

Een zomers gerecht


Het belooft een heerlijk zomers en bovendien lekker lang weekend te worden, zalig hè!

Als je nog op zoek bent  naar een lekker en gemakkelijk gerecht om dit weekend klaar te maken, dan kan ik je deze tajine van harte aanbevelen!

Benodigdheden:
  • 1 dubbele kipfilet, in blokjes gesneden
  • stuk of 5 wortelen, in staafjes gesneden
  • 2 uien, grof gehakt
  • olijfolie
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 0,5 koffielepel gemalen zwarte peper
  • 0,5 koffielepel kaneelpoeder
  • 0,5 koffielepel gemalen koriander
  • een kwart koffielepel gemalen nootmuskaat
  • een glas water
  • een handvol sultanarozijnen
  • verse koriander (voor de afwerking)
Hoe ga je te werk?

Doe de olie, ui, alle kruiden (behalve de verse koriander) en het zout  in een tajineschotel en stoof dit aan op  een middelmatig vuur.
Voeg na enkele minuten de blokjes kip, de staafjes wortel, de rozijnen en wat water toe.
Zet het deksel op de tajine en laat alles een uurtje sudderen.
Kijk af en toe of er nog genoeg kookvocht in de tajine is en voeg eventueel water toe. Wij hebben hier graag veel saus (kookvocht, eigenlijk, maar dat klinkt onsmakelijk), het geheel mag niet te droog zijn. Door de kruidenmengeling geef je een heel lekkere, zuiderse smaak aan dit gerecht.
Als het stoofpotje gaar is, voeg je  flink wat fijngesneden koriander toe (mmm, hier ben ik verzot op!).
Wij serveren hierbij graag eenvoudig bereide couscous.

Eet smakelijk en geniet van de zon!

Wat komt er bij jullie op tafel met dit heerlijke zomerweer?

woensdag 4 juni 2014

Klaar!

 
Kijk, dit gebeurt er nu keer op keer als ik iets netjes op de grond probeer te leggen om te fotograferen...
Onze hond denkt iedere keer dat het de bedoeling is dat hij erop gaat liggen... Hij wordt heel graag gefotografeerd, zoveel is duidelijk. Toegegeven, hij is wel fotogeniek, niet?

 
Komaan, hond, ga eens op een ander plekje liggen!
Zie nu, heel het dekentje is verfrommeld...
Maar, hè, wat ligt daar nog onder?
 
 
Het is Angsthaas uit het boek 'Prettig gestoorde amigurumi's' van Dendennis!

 
Ik zag het boek in de bibliotheek liggen en wilde er graag iets uit maken. Dit patroontje sprak me het meeste aan. Ik heb dit kleine knuffeltje gehaakt in Catania katoen (bijna een volledig bolletje had ik er voor nodig).

 
Echte vriendjes zullen deze twee wel niet worden, zo te zien...

 
Nog even enkele details over mijn dekentje:
Ik vond het granny square patroon op de blog van Riannes haaksels en haakte de vierkanten in zoveel mogelijk verschillende kleuren Catania katoen, telkens wit omrand. Nadat ik de vierkanten aan elkaar had gehaakt met witte katoen, haakte ik nog een laatste toer vasten rondom het hele dekentje.
Het meet 85cm op 100cm.
 
Groetjes!
 


zondag 1 juni 2014

Cadeautje

 
Dit babyvestje maakte ik volgens de beschrijving van 'recept 23' uit het geweldige boek van
Sanne & Riet: 'Zo geknipt'.
Opnieuw een recept dat je perfect stap voor stap kan volgen, daar hou ik van!
Ik vind het alleen jammer dat het boek 14 jaar geleden nog niet bestond... Dan had  ik namelijk verschillende van deze supergemakkelijke babyvestjes voor mijn dochter gemaakt, zeker weten!
Ik heb nog even gedacht om het patroon uit te vergroten naar de maat van een 14-jarige, maar ik denk niet dat dat in goede aarde zou vallen bij onze puber! ;)



De buitenstof is van Michael Miller en de binnenstof is heerlijk zachte nicky-velours.
 

 
Op de blog van mijn naamgenoot Hilde haakt kan je de Nederlandstalige werkbeschrijving terugvinden van dit schattige konijntje!
Deze blog is echt een bron van inspiratie voor wie graag haakt en bevat bovendien tal van werkbeschrijvingen, supertof, Hilde!
Het konijntje is niet moeilijk om te haken en snel klaar. Ik koos voor kleurtjes die mooi bij het babyvestje passen, zo vormt het hopelijk een mooi cadeau voor een lief babytje!